Kleszcze do uboju drobiu
Dzięki tym szczypcom do uboju drobiu, drób może zostać natychmiast uśmiercony poprzez wykrwawienie, co zapobiega niepotrzebnemu cierpieniu.
Zawieś drób za nogi. Weź głowę w lewą rękę i mocno naciśnij kciukiem podstawę czaszki. Dziób zwierzęcia otworzy się wtedy szeroko. Włóż ostrze szczypiec głęboko do gardła. Obróć szczypce o 1/4, aby ustawić ostrze pionowo. W ten sposób "wydrążony" kawałek szczypiec rzeźniczych zostanie umieszczony na czaszce zwierzęcia, bezpośrednio za grzbietem. Końcówka ostrza musi być włożona do gardła pod niewielkim kątem. Szczypce znajdują się we właściwym miejscu. Należy mocno zacisnąć szczypce, aby zabić zwierzę. Ostrze przecina tętnicę, przepływ krwi musi być intensywny. Mięśnie rozluźniają się, a zwierzę można łatwo i skutecznie oskubać.
- Zapobiega niepotrzebnemu cierpieniu zwierząt